Skoči na glavno vsebino

PROJEKT EKOLOŠKO LOKALNO JE DOBRO ZAME IN OKOLJE

Učenci 2. a razreda z mentoricama Natalijo Prednik Burič in Rajko Kranjc smo v šolskem letu 2021/2022 sodelovali v projektu Ekološko lokalno je dobro zame in okolje. Obiskali smo dve kmetiji, Jurševo in kmetijo Prodnar. Izvedli smo vrsto delavnic, kjer smo spoznavali novo pasmo goveda angus in slovensko avtohtono pasmo ciko, spoznali smo se z ekološkim načinom reje živali, degustirali smo domače lokalno meso Pohorje beefa. Preko raznih dogodkov smo spoznavali prosto pašo in njene prednosti. Spoznali smo primere in načine sonaravne reje ter paše živali v naravnem okolju. Naučili smo se, da kmet ne redi živali samo  in zgolj za zakol, čeprav se tudi ta mora zgoditi v določenem obdobju, pač pa tudi razvijali vedenje o koristih reje živali. Od gnojenja in posledično ohranjanja živih tal in s tem pridelave kvalitetnejše zelenjave in  sadja, do tega, da so prostopasoče živali kmetu v pomoč, saj mu ni potrebno travnikov kositi, gnojiti, do prednosti proste paše, ker živali uživajo svežo hrano, itd.. Z rejo živine na način, kot je na Pohorju, kmet skrbi za ohranjanje narave.  

Družili smo se tudi z upokojenci iz Ruš, ki so nam predstavili, kako je nekoč potekala paša v naravnem okolju in reja živine na območju Ruš. Hvala za vso njihovo modrost in izkušnje. 

Z učenci smo vse aktivnosti zapisali v literarnih delavnicah in ilustrirali v likovnih delavnicah. 

Vsi udeleženci smo v projektu neizmerno uživali, se veliko naučili in pridobili nov pogled na ekološko lokalno kmetovanje, ki ga bomo prav gotovo še bolj cenili. 

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam omogočili sodelovanje v projektu.

Vodja je bil Tomaž Jurše, ki mu namenjamo prav posebno zahvalo. 

 

Natalija Prednik Burič

Rajka Krajnc

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)
SOGO Dostopnost