Skoči na glavno vsebino

Šola za nadarjene učence

Šola za nadarjene učence:

 

ŠOLA ZA NADARJENE UČENCE S PODROČJA MATEMATIKE

V šolskem letu 2009/2010 bomo nadaljevali z lani pričetim pridobivanjem novih znanj s področja MATEMATIKE na zanimiv način. Na tem področju bomo še naprej raziskovali in spoznavali uporabnost in lepoto matematike.

 

2. SREČANJE

Sobotna šola za mlade matematike (6. 2. 2010) (ogled galerije slik)

Srečanja so se udeležil šestošolci in sedmošolci, ki radi raziskujejo na področju matematike in naravoslovja. Najprej so se v kvizu med seboj pomerili v znanju matematike in logičnega razmišljanja, nato pa spoznavali Fibonaccijevo zaporedje in iskali povezavo le tega z naravo (število cvetnih listov cvetic, število listov na steblu rmana, število spiral na ananasu in cvetači…), poslušali smo zvočno predstavitev tega zaporedja in nato še narisali Fibonaccijevo spiralo, ki jo prav tako najdemo v naravi …

Nekaj povezav o zanimivostih tega zaporedja:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Fibonaccijevo_%C5%A1tevilo
http://www.kvarkadabra.net/article.php/zlati-rez
http://www.izklop.com/?a=open&id=29859&url=links/start
http://www.e-um.si/index.php

Po malici smo se zabavali ob origami gubanju papirja in tako izdelali kocko (brez uporabe lepila).

Druženje smo zaključili z astronomijo. Spoznali smo zanimiva računalniška programa in pokukali skozi teleskop.

 

 

 

 galak2  galak1

 

 

Vas zanima kaj več? Poglejte na naslednji povezavi:
http://www.andros.si/vesolje/galaksije-splosno.html

Učiteljica matematike Leonida Osojnik
 

 

1. SREČANJE :

dvodnevni matematični tabor SVET ŠTEVIL (9.10. in 10.10. 2009) (Ogled galerije slik) 

Tabor smo izvedli na šoli in to kar v naši matematični učilnici, kjer smo se družili ob miselnih družabnih igrah, reševali matematične in logične probleme, spoznali zanimiva števila (prijateljska, trikotniška, vzvišena..), govorili o Pitagori in njegovi šoli ter o pomenu števil in zgodovini matematike, spoznali različne številske sestave (dvojiški, petiški,…) in še bi lahko naštevali.

Matematično učilnico smo spremenili v kinodvorano, po ogledu filma pa še v tabor, kjer je bilo prenočevanje v spalnih vrečah posebno doživetje. Če vas zanima, kako je videti matematična učilnica ponoči – kot spalnica, si oglejte fotografije na šolski spletni strani.

Učiteljica matematike Leonida Osojnik

 

 

 

ŠOLA ZA NADARJENE UČENCE S PODROČJA

 

 

 

 MATEMATIKE

 

V šolskem letu 2008/2009 imajo učenci možnost pridobivanja novih znanj s področja MATEMATIKE na zanimiv način, na tem področju raziskovati in spoznavati uporabnost in lepoto matematike.

1. SREČANJE (dvodnevno druženje v domu CŠOD Planinka):

– Ali ste se kdaj vprašali, kako si čebele povedo, kje je hrana?

– Ste že slišali za fraktale?

– Poznate Fibonaccijevo zaporedje?

Odgovore na zastavljena vprašanja lahko dobite pri svojih sošolcih, ki so se 20.9. in 21.9.2008 udeležili dvodnevne šole za nadarjene matematike.

V domu CŠOD Planinka na Pohorju smo se pogovarjali o različnih področjih življenja, kjer srečujemo matematiko in raziskovali predvsem odnos med matematiko in naravo. Računali smo, kako hitro se širijo govorice med ljudmi, reševali naloge z gobelini, sudoku in še in še…

Primere fraktalov in Fibonaccijevega zaporedja smo iskali tudi v naravi.

Seveda nismo pozabili na sprostitev in dobro voljo. Priprava in varno kurjenje ognja ter pečenje jabolk in nato še nočni pohod je bilo zabavnejše od posedanja pred televizorjem ali računalnikom.

Oglejte si fotografije in se prepričajte, da smo se imeli lepo.

2. SREČANJE: GEOMETRIJA MALO DRUGAČE

3. 10. 2008 smo v matematično delavnico Geometrija malo drugače povabili gospo Daro Aratt , ki nam je načrtovanje z ravnilom in šestilom predstavila na popolnoma nov, zanimiv način.

O BOŽANSKI ALI SVETI GEOMETRIJI

 

neki

Božanska geometrija je univerzalni jezik črt, barv, oblik in proporcev.

S tem jezikom geometrija gradi strukturo vsega v kozmosu na vseh nivojih bivanja.

SVETA GEOMETRIJA je zapleteno prepletena v vsakem in v vsem.

Najbolj osnovni geometrijski liki skrivajo v sebi vrata dimenzij do notranjega kraljestva, ki že od samega začetka stvarstva naprej informirajo in navdihujejo različne kulture in posameznike.

Proučevanje matematike in znanosti na način, kot so to počele starodavne kulture je most do prihodnosti. Maji, Egipčani in drugi, ti veličastni starodavni, so umetnost, znanost in religijo združili in ne ločili. Risanje kozmogramov božanske geometrije je bila glavna in skrivna dejavnost mističnih šol zadnjih 5000 let od Horusove šole levega in desnega očesa, Pitagorejcev, Hermetistov…
Primer Djordana Bruna in Leonarda Da Vincija. (Pitagorejci so npr. prisegli na življenje in smrt, da bodo čuvali svetost znanja, ki so ga prejeli.) .

Izražanje skozi umetnost in Sveto Geometrijo ponuja most med desno in levo polovico možganov, most med intuicijo in strogo znanostjo, most med dimenzijami časa in prostora. Vsi mostovi skupaj ustvarjajo čisto nov pogled na vesolje, ki tako postane multidimenzionalna notranje povezana celota.

KAJ JE SVETA GEOMETRIJA?

Sveta Geometrija je starodavna znanost in je posvečen jezik, ki vodi do razumevanja na kakšen način je vesolje in življenje ustvarjeno ter je ključ, ki odklepa vse umetnosti, znanosti in arhitekture sveta. Je jezik, čigar slike in oblike so vtisnjene v DNA, atome, mandale, piramide, hieroglife in kristale. Če si se kdaj zagledal-a v pajkovo mrežo ali meditiral-a na mandalo ali obiskal piramide ali prehodil labirint ali pokukal skozi mikroskop in teleskop, potem si občutil njene vibracije. .

Od mikrokozmosa do makrokozmosa, od prve celice do nepojmljivih globin vesolja, se vsi vzorci združujejo in ponavljajo. Še ena potrditev naše neskončne povezanosti več. Ko prepoznaš te geometrijske like in njihova razmerja vse do osnovnih struktur v vesolju, takrat lahko jasno vidiš, da tukaj resnično ni nobene ločenosti.

Ob risanju z ravnilom in šestilom smo uživali. Naše izdelke lahko vidite na fotografijah, objavljenih na spletni strani naše šole.

3. SREČANJE: MATEMATIČNO VALENTINOVO

V soboto,14.2.2009 smo se ljubitelji matematike družili in raziskovali odnos med matematiko in umetnostjo. Govorili smo o zlatem rezu, Fibonaccijevi spirali in to tudi načrtali. Spoznali smo lepoto Fibonaccijevega števila, ki ga najdemo povsod okrog nas.

Izdelali smo tangram SRCE in se preizkusili pri sestavljanju različnih slik.

Za konec pa nas je čakalo še presenečenje…

Fotografije si lahko ogledate na šolski spletni strani.

 

polz

 

 

Učiteljica matematike

Leonida Osojnik

Iz galerije:
šola za nadarjene
geometrija malo drugače
lepote matematike

 

 

 

(Skupno 757 obiskov, današnjih obiskov 1)
SOGO Dostopnost